SR | EN

ECOC S.A.

Ekvatorijalna Gvineja

2011.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
namena:
Stambeno poslovni objekat
Stambeno poslovni objekat
površina objekta:
5 035.25 m2
lokacija:
Ekvatorijalna Gvineja
investitor:
ECOC S.A., Avenida Ngolo – Asonga s/n, Bata, Litorial
investiciona vrednost:
1 297 780.25 E
vrsta usluge:
Idejni projekat, glavni projekat
godina projektovanja:
2011
Objekat je po svojoj funkciji  stambeni sa poslovnim sadržajima u prizemlju (poslovni prostor se sastoji od vise spojenih i zasebnih kancelarijskih prostora, kao i arhive, čajne kuhinje i mokrog čvora), odnosno restoranom za ishranu stanara i zaposlenih, na spratovima od I do VI se nalaze stambene jedinice i to od I do III 4 stana po spratu a od IV do VI 3 stana po spratu sto ukupno čini 21 stambenu jedinicu..Zgrada je organizovana podužno. Prema zadnjoj granici parcele postavljena je otvorena pasarela za pristup stanovima sa vertikalnim komunikacijama u vidu stepeništa i dva lifta. Na toj strani zgrade organizovane su spavaće sobe, mokri čvorovi i druge pomoćne prostorije dok su na suprotnoj strani zgrade, prema ulici, organizovani dnevni boravci sa kuhinjama i trpezarijama kao i spavaće sobe. Struktura stanova je od garsonjere do trosobnog stana. Svaki stan je projektovan tako da poseduje jedan zajednički mokri čvor uz koji se nalazi vešernica, dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom i 1-2-3 spavaće sobe sa kupatilom.Prema unutrašnjoj organizaciji, broju prostorija i opremljenosti, te njihovoj površini, ovi stanovi omogućavaju visok komfor i kvalitet života u njima.  Poslovni prostor sastavljen je od četiri zasebne kancelarije, jednog otvorenog prostora sa radnim stolovima, arhivom , čajnom kuhinjom i mokrim čvorom za zaposlene. U prizemlju se pored poslovnog prostora nalazi restoran namenjen ishrani zaposlenih i stanara zgrade. Uz zgradu nalaze se i tri aneksa, od koji jedan čini portirnica zajedno sa na nadstrešnicom koja vodi do glavnog ulaza u zgradu. portirnica je pozicionirana tako da kontrolise i kolski i pešački pristup objektu. U okviru portirnice nalazi se mokri čvor i prostor za rad portira. Aneks koji se nastavlja na ovaj samo sa zadnje strane objekta sastoji se od tehničke prosorije i prostora za kontrolu prolaza ka stambenim jedinicama i rekreativnim sadržajima. Treći aneks se sastoji od svlačionica i mokrih čvorova namenjenih korisnicima bazena i sportskih terena kao i nadstrešnice ispod koje se nalazi šank za kafe na otvorenom kao prostor za stolove i stolice u okviru kafea.
Fasada je projektovana da bude obloženi eternit pločama u sivoj boji i pojedinim delovima u braon boji sa nepohodnom podkonstrukcijom.. Ova kombinacija rađena je sa idejom isticanja određenih fasadnih  frontova u odnosu na druge kompozicione celine, terase i lođe. U prizemlju, delu objekta u kome je predviđen poslovni, fasada je tretirana belom fasadnom bojom i na taj način prizemlje je istaknuto kao određena vrsta postamenta koji se i obradom i bojom  odvaja od  stambenog dela. Kao opozit ‘’teškim’’ sivim eternit pločama, su bele ‘’ošupljene’’ terase i lođe okrenute ka glavnoj ulici i na ćoškovima objekta. Za pokrivanje objekta predviđene su Sika membrane za ravne krovove. Ispod istog predviđena je potrebna termoizolacija kako bi se obezbedio komfor u pogledu mikroklime stanova na poslednjem spratu kao i sloj za pad zbog lakšeg odvođenja vode sa krova.

opis